Historia Warszawskiej Wytwórni Wódek „KONESER” rozpoczęła się w 1897 roku kiedy to powołano do życia zakład o nazwie Rektyfikacja Warszawska na Pradze. Jej budowę rozpoczęto z inicjatywy polsko-rosyjskiego Warszawskiego Towarzystwa Oczyszczania i Sprzedaży Spirytusu, które podobny zakład prowadziło już na warszawskim Powiślu. Towarzystwo zobowiązało się wobec ówczesnych władz do utrzymywania produkcji spirytualiów i oczyszczania miliona wiader spirytusu rocznie. Większość zakładu i zabudowań biurowych Rektyfikacja Warszawska na Pradze zbudowano z charakterystycznej czerwonej cegły. Całość stylizowana jest na gotyk, frontowy budynek przy bramie od ulicy Ząbkowskiej przypomina mały zamek z wieżyczką strażniczą. Jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych elementów i obecnie na trwałe przeszedł do logotypu rozlewni.
Budynki Rektyfikacji w dobrej kondycji przetrwały II wojnę światową, zachowały się tu ciekawe elementy architektury i urządzenia techniczne, np. unikalne lampy łukowe. Na terenie zakładu uruchomiono też jedną z pierwszych w Warszawie studni czerpiącą wodę z pokładów oligoceńskich. Mieszkańcy Pragi korzystali z udostępnionego ujęcia już podczas I wojny światowej, kiedy to wycofujący się w 1915 roku Rosjanie wysadzili w powietrze m.in. Most Kierbedzia, pod którym biegły na Pragę rury z wodą z warszawskich wodociągów. Woda czerpana jest z głębokości aż 260 m. Służyła przede wszystkim jako składnik do produkcji praskich wódek znanych w całej Polsce.
Dynamiczny rozwój Wytwórni nastąpił w okresie międzywojennym. Wśród wielu gatunków wódek produkowano opracowana przez warszawskich technologów w 1927roku wódkę „Wyborowa” . Rok później w 1927 r. opracowano recepturę wódki „Luksusowa” zestawianą na spirytusie ziemniaczanym i czerpanej z własnego ujęcia wodzie oligoceńskiej. W późniejszych latach pojawiła się receptura nie mniej sławnej polskie wódki skomponowanej na nalewie na wonną turówkę, wódki „Żubrówka”. Po II wojnie światowej powołano do życia przedsiębiorstwo państwowe Warszawska Wytwórnia Wódek "Koneser". Produkowało ono wódki czyste, kilka rodzajów wódek gatunkowych i winiaki. To w „Koneserze” na Ząbkowskiej opracowano formułę wielu znanych w kraju i za granicą marek alkoholi, m.in. Koneser, Metropolis, Winiak Klubowy, Targowa, Oleńka, Kniejówka, Zagłoba i inne. Obecnie po przekształceniach własnościowych tradycja i doświadczenie Warszawskiej Wytwórni Wódek „KONESER” kontynuowane są w produktach godnych ich poprzedników.